top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAltın KİMYA

Kozmetik Firma ve Ürün Kayıt İşlemleri

Kozmetik üretimi ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir.


Kozmetik üretimi planlayan kişiler öncelikle firma kurulumu yapmalıdır. Firmalar şahıs, limited veya anonim olabilir.


Firma kurulumu sonrasında Ticaret Odası veya Esnaflar odasına kayıt gerçekleştirmelidir. Kayıt gerçekleştirilirken faaliyet olarak kozmetik üretimi ile ilgili bir kod seçilmelidir.


Evraklar ile Ürün Takip Sistemi(ÜTS) üzerinden başvuru işlemi yapılacaktır. Bu sürecin başlatılması için e-imza alınması gerekmektedir. ÜTS’ye e-devlet şifresi ile giriş yapmak mümkündür fakat başvuru işlemlerinde e-imza ile işlem yapmak zorunludur.


Evrakların sisteme yüklenmesi sonrasında ilgili birim tarafından kontrol gerçekleşir ve firma kayıt işlemi tamamlanmış olur.


Kayıt edilen firmaların ürün girişi yapması ve faaliyet göstermesi için Sorumlu Teknik Eleman(STE) kayıt işlemi gerektirmektedir. STE eczacı ise diploma, sigorta giriş bildirgesi ve STE sözleşmesi ile sisteme kayıt edilebilir. Kimyager, kimya mühendisi, biyo mühendisler ise 2 yıllık kozmetik firmasında çalıştıklarına dair SGK dökümü veya çalışma belgeside yüklemek zorundadır. STE kayıt işlemi dokümanlar yüklendikten sonra STE olacak kişinin e-imza ile kendi sisteminden onaylaması ile tamamlanmaktadır.


Kayıt edilen firma üretime başlamadan önce kalite dokümantasyonları ve ürün kayıt işlemlerini tamamlamak zorundadır.


Kalite dokümantasyonları çeşitli hükümleri karşılamalıdır;

  1. El kitabı

  2. Prosedürler

  3. Talimatlar

  4. Planlar

  5. Listeler

  6. Formlar

  7. Üretim akış şeması ve tehlike analizleri

  8. Hammadde ve ürün şartnameleri


Yukarıda belirtilen dokümantasyonlar firma tarafından yürütülen tüm süreçlerin takibini sağlamaktadır. Bu sayede oluşabilecek uygunsuzlukların engellenmesini ve uygunsuzluk olması halinde düzeltilmesini sağlar.


Sağlık Bakanlığı denetimlerinde dikkatle kontrolleri gerçekleştirilir ve uygunsuz doküman bulunması durumunda düzeltilmesi talep edilerek takip denetimleri oluşturulur. Daha ciddi uygunsuzluklarda ise cezai işlem uygulanır ve hammadde/son ürünlere el konması veya işletmenin kapatılması kadar ciddi sonuçlara ulaşabilir.


Kalite standartlarına uygun fiziksel şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartların sağlanmaması durumunda ürünlerde uygunsuzluklar oluşabilir ve son tüketiciye zarar verebilecek durumlar oluşabilir.


Ürün kayıt işlemlerinde ise öncelikle ürün hammadde içeriği belirlenmelidir ve ÜTS sisteminde formülasyon kayıt edilmelidir.


Formülasyon kayıt işleminden sonra ürün kayıt başvurusu oluşturulur. Başvuru sırasında ürün adı, markası, miktarı, yönetmeliğe uygunluğu ve etiket bilgileri sisteme yüklenir.


Sisteme yüklene dokümanlar ilgili denetçi tarafından kontrol edilir ve kayıt altına alınır.


Kayıt altına alınan ürünlerin ÜGF(Ürün Güvenlik Formları) yeterlilik belgesine sahip olan bir kişi tarafından hazırlanmalı ve firmada bulundurulmalıdır. ÜGF‘nin amacı ürünlerin genel özellikleri ve kullanıcıya uygunluğunun değerlendirilmesidir.


ALTIN DANIŞMANLIK tüm süreçlerde danışmanlık vermektedir. Yetkililerimiz her zaman iletişime ve yardıma hazırdır.







2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ÜTS(Ürün Takip Sistemi)

ÜTS, ürün takip sistemi, Sağlık Bakanlığı’nın kozmetik,biyosidal ve tıbbi cihaz olarak değerlendirilen ürünlerin başvuru, değerlendirme, kayıt altına alma ve takip işlemleri için oluşturmuş olduğu bir

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, firmaların tüm süreçlerinin kontrol edilmesi, geliştirilmesi ve iyileştirilmesini amaçlayan bir sistemdir. Günümüzde pek çok üretim sistemi bulunmaktadır. Farklı

bottom of page